Houtpellets

Co2-neutraal verwarmen | pellets kopen

Houtpellets zijn een CO2-neutrale vaste brandstof. Deze vaste brandstof wordt gebruikt voor verwarming van water en/of gebouwen. Rechtstreeks uit de pelletkachel, haard, houtkachel of via de CV-installatie. De pellets worden vervaardigd uit samengeperst afvalhout. Vroeger werd dit product als afval gezien, maar nu dus als een hoogwaardig verbrandingsproduct. Hout is een CO2 neutrale brandstof. Dit doordat bomen tijdens hun levenscyclus CO2 hebben opgenomen. Tijdens de verbranding komt deze CO2 weer vrij. Hierdoor wordt een extra CO2 toegevoegd aan de atmosfeer en opzichte van stookolie en/of aardgas.

CO2 minimalisatie

Houtpellets-Online.EU verkoopt alleen Nederlands pellets van de merken Plospan en De Lange (Wit en Bruin). Dit om ook de CO2 uitstoot van het transport te minimaliseren. Veel concurrenten van ons verkopen pellets uit Oost-Europa, Rusland of zelfs Canada. Hier heeft de afstand grote impact op de CO2 footprint van de pellets. Dit proberen wij te minimaliseren door bijzonder korte transportlijnen. Ook is het warehouse van Houtpellets-Online.EU volledig CO2 neutraal door de installatie van 1.000 zonnepanelen in 2015 en de installatie van een pelletketel voor het verwarmen van onze 5.000 m2 logistieke ruimte.

8 redenen waarom verwarmen met houtpellets?

 • Duurzaam verwarmen. Pellets zijn een hernieuwbaar natuurproduct en zullen in tegenstelling tot olie, gas en uranium ook voor de volgende generaties nog beschikbaar zijn.
 • Milieuvriendelijk verwarmen. Pellets verbranden CO2-neutraal. Gedurende zijn groei neemt een boom CO2 op, die dan bij de verbranding terug afgegeven wordt – net zoals bij het natuurlijke verrottingsproces in het bos.
 • Voordelig verwarmen. De prijsvergelijking laat het zien: Houtpellets, de ecologisch schone stookmethode, zijn ook economisch aantrekkelijk. Houtpellets zijn duidelijk voordeliger dan fossiele brandstoffen zoals stookolie en aardgas. Dus goed voor het milieu en de portemonnee.
 • Grondstofbesparend verwarmen. Bij de productie van pellets wordt geen extra boom geveld. Om pellets te maken worden resten uit houtverwerking gebruikt. Bovendien groeit in Europa elk jaar meer hout aan dan er gebruikt wordt.
 • Onafhankelijk verwarmen. Pellet zijn een lokaal natuurproduct. Met pellets bent u onafhankelijk van internationale crisissen en globale ontwikkelingen.
 • Met regionale brandstof verwarmen. Houtpellets Online EU handelt bewust in houtpellets van leveranciers uit Nederland. Veel pelletleveranciers importeren uit Oost-Europa, Rusland of zelf vanuit bijvoorbeeld Canada. De CO2 uitstoot van het transport is daar uiteraard aanzienlijk. Wij geven onze klanten dus een alternatief door het aanbieden van regionale houtpellets.
 • Comfortabel verwarmen. Natuurlijk is niets zo makkelijk dan een gasketel met een aansluiting op het gasnet. Gas is ten alle tijden beschikbaar en ook de gasketel behoeft weinig onderhoud. Maar houtpellets zijn ten opzicht van houtblokken zeer gemakkelijk te hanteren. Men kan ze makkelijk op een keurig gestapelde pallet met een vrachtwagen laten leveren. Het transport van pellets naar uw ketel gebeurt automatisch via een schroef- of vacuumzuigsysteem en moderne pelletketels zijn in werking volkomen onderhoudsvrij.
 • Compacte opslag. Aangezien houtpellets een hoge dichtheid hebben hebben houtpellets maar half zoveel ruimte nodig voor opslag als houtblokken. De jaarvoorraad voor een moderne eengezinswoning kan op ca. 4 m² opgeslagen worden.

Toepassingen

Bij toepassing voor verwarming in huis en/of bedrijf kan met het stoken op houtpellets zo’n 30% worden bespaard ten opzichte van verwarming op gas. Wanneer de CV-installatie ook nog eens gevoed wordt door zonnepanelen of zonneboiler kan een besparing van zo’n 50% worden behaald. Er zijn huishoudens in Nederland die op deze wijze volledig zelfsupporting zijn wat betreft verwarming en warm water. Dit betekent dus ook geen vaste lasten meer voor de levering van gas en geen energiebelasting meer op het geleverde gas. Ook dit scheelt voor een gemiddeld huishouden als snel zo’n € 750,- op jaarbasis.

Opslag en energie

De pellets dienen droog opgeslagen te worden. De pellets van houtpellets-online.eu worden geleverd in goede kwaliteit zakken. De hoeveelheid energie per volume is lager dan die van stookolie (ca. 5 kWh/kg voor pellets tegenover 11,9 kWh/kg voor olie, maar omdat er geen milieubeschermende maatregelen getroffen hoeven worden zoals vloeistofdichte vloeren of opvangbakken kan een conventionele opslagruimte gebruikt worden voor de benodigde hoeveelheid pellets.

Pelletkachel

U kunt kiezen uit een pelletkachel die rechtstreeks de ruimte verwarmd waar de kachel is geplaatst d.m.v. warme lucht. En u kunt kiezen voor een pelletkachel of pelletketel die aangesloten is op de CV-installatie. Houdt wel rekening met de aanschafprijs van deze 2 soorten kachels. De CV-pelletkachel is namelijk aanzienlijk duurder dan een convectie-pelletkachel.

Kwaliteit

De nieuwe norm is EN+ welke verdeeld is in 3 categorieën te noemen EN+A1, EN+A2 en EN+B. Vooral voor zagerijen die een eigen pers hebben is A1 en A2 interessant. in deze categorieën dient men exact aan te kunnen tonen waar de grondstof vandaan komt.(oorsprong) Bij A1 en A2 bestaat de houtpellet uit echt schoon onbehandeld hout. Kwaliteit A2 heeft in plaats van een maximaal chloorgehalte van <0,02% een grenswaarde van <0.03%. Bruine houtpellets, waar ook loofhout (harder hout) in verwerkt wordt, kunnen ook een EN+A1 certificaat hebben, maar bevatten vaak meer NaCl (zout) bevat dan “wit hout”. Categorie B is voor houtpelletfabrieken die op grote schaal grondstoffen inzamelen en flink mixen in de samenstelling.

Categorie B wil dus niet zeggen dat het een slechtere kwaliteit is. Enkel de exacte herkomst van de grondstoffen is moeilijk aan te tonen. Alle grondstoffen worden in de regel in een straal van gemiddeld 80km om een fabriek heen ingezameld. Dus voor Nederlandse fabrieken is dit de Benelux plus grensgebied Duitsland. Voor alle EN+ categorieën gelden dezelfde normen als het gaat om bemonstering, kwaliteitscontrole en klachtafhandeling. Let dus de komende tijd op dit keurmerk. Ziet u het niet op de verpakking, informeer dan bij de fabrikant of ze EN+A1 hebben of reeds aangevraagd hebben. Voorts kan een fabriek ook nog NTA 8080 gecertificeerd zijn. Deze certificering dekt volledig de kwaliteit van de grondstoffen als ook het bewijs dat alles schoon, onbehandeld en uit gecontroleerde houtkap komt. NTA 8080 wordt streng gecontroleerd door onafhankelijk aangewezen laboratoria door middel van steekproeven bij desbetreffende fabrieken.

5 thuistests

We krijgen van onze klanten regelmatig vragen hoe ze houtpellets kunnen controleren op de juiste kwaliteit of verschillen tussen de pellets kunnen onderzoeken. Er bestaan 5 simpele thuistests om de kwaliteit van uw houtpellets te testen.

Centrale verwarming op houtpellets

Als u overweegt om uw oude verwarmingsketel te vervangen door een verwarmingsketel op houtpellets, houdt u best rekening met het volgende:

 • Vooraleer u zo’n installatie overweegt, gaat u best na of uw woning goed geïsoleerd is. Driekwart van uw energie stookt u immers op voor een aangename kamertemperatuur. Daken, muren en ramen zijn vaak de grootste spelbrekers.
 • Kies een installatie met het juiste vermogen. Met een te klein vermogen kunt u nog zo hard stoken, het blijft te koud. Met een te groot vermogen wordt het snel te warm.
 • Voor een pelletketel thuis heeft u geen milieuvergunning nodig op voorwaarde dat u enkel pellets gebruikt die voldoen de Duitse DIN-norm of de Oostenrijkse önorm. Enkel deze pellets garanderen dat ze gemaakt zijn van onbehandeld houtafval dat geen schadelijke stoffen bevat. Ze zijn ook gecontroleerd op vochtgehalte en densiteit. Ze kunnen een optimale verbranding aan: ongeveer 0,5% asresten en weinig rook of roet.

De opslag van houtpellets kan heel wat ruimte vragen. Voorzie een aangepaste opslagplaats met een gemakkelijke doorgang en kies een lokale leverancier.

Houtpellet in uw haard of kachel branden

U kunt houtpellets ook in uw haard of houtkachel branden. Met behulp van de Pelletkorf kunt u op een eenvoudige wijze de voordelen van het stoken op houtpellets ondervinden. U vult de Pallet Basket met 4 á 5 kg houtpellets. Ontsteken doet u op eenvoudige wijze met een aanmaakblokje en wat lampolie. Na ontsteken zal de Pallet Basket 2 tot 3 uur branden naargelang de toevoer van zuurstof in uw haard.

Voordelen:

 • CO2 neutraal verwarmen
 • Zeer efficiënte verbranding en dus weinig asresten
 • Geen hout hakken, zagen en/of kloven
 • Eenvoudig vullen van de haard (bijvoorbeeld een snoepschep)
 • Geen vonkenregen doordat de houtpellets geen vocht bevatten en niet ‘knetteren’
 • Minder rookvorming dan houtblokken
 • Met een pallet houtpellets kunt u de hele winter alle dagen stoken

Bestel de Pelletkorf nu in onze WEBSHOP