Prinsjesdag 2019

Prinsjesdag 2019 – Wat betekent dat voor uw portemonnee? 

De belasting op stroom blijft onveranderd. De belasting op gas gaat omhoog. Voor gas betalen we in 2020 7,9 cent per M3 meer. Voor stroom komt er 0,9 cent per kWh bij. Het verschil in verhoging heeft uiteraard te maken met het ontmoedigingsbeleid van de overheid mbt het gasgebruik. 

Het bedrag dat een woningeigenaar terugkrijgt van de belastingdienst mbt de energiebelasting stijgt met 216 euro per jaar. Dit bedrag is onafhankelijk van de hoeveelheid energie die verbruikt wordt. Deze korting wordt over het algemeen verrekend met de leveringskosten voor stroom.

Volgens Milieu Centraal gaan we er gemiddeld 100 euro per jaar op vooruit. Alleen mensen die veel gas verbruiken gaan meer belasting betalen. De bedoeling hiervan is dat het aantrekkelijker wordt om voor mensen met oude, grote woningen te gaan investeren in isolatie.

Mensen die in een energieneutraal huis wonen, gaan er netto alleen maar op vooruit. Ze krijgen meer energiebelasting terug dan ze voor hun energie moeten betalen. 

Onderstaand een overzicht van de voorspelling van het Planbureau voor de leefomgeving van het gemiddelde gasverbruik en stroomverbruik in 2020. 

Milieu Centraal heeft een handige rekentool gemaakt, waarbij iedereen zijn of haar woonsituatie kan invullen, en dan direct kan zien of hij naar verwachting meer of juist minder zal gaan betalen.